A belgrádi Tašmajdan parkban található, a Fekete fára emlékeztető kreatív szobor napenergiával működő mobiltelefon-töltőállomásként szolgál. A levegővel hajtott motorkerékpárokhoz hasonlóan, a TimberTower (szélmalmok) mellett stb. ezek az innovatív installációk nem csak a napenergia praktikusságára világítanak rá, hanem olyan lehetőségeket is elképzelnek, mint a zöld városok, a zöld energia és a jobb zöld jövő felé való elmozdulás, ahol az emberek élvezhetik a friss, tiszta levegőn való sétát.

napelemes mobiltelefon töltőállomás

Miloš Milivojevic szerb designer egy szellemes szobrot tervezett a belgrádi Tašmajdan Parkba: egy faformájú, napenergiával működő mobiltelefon-töltőállomást. A „műalkotás” a Strawberry Energy nevezetű cég megbízásából készült, amely a világ legelső nyilvános napelemes mobiltelefon-töltőjét hozta létre.

Ez az installáció csak az egyik módja annak, ahogy Belgrád városa figyelmeztetni igyekszik a közvéleményt a napenergia hasznosíthatóságára. Bár a Black Tree mesterséges, kialakításában mégis a valódi fák formáját és méretét követi.

A Tašmajdan Park látogatói a Black Tree alatt található padon megpihenve élvezhetik a mesterséges fa által nyújtott árnyékot és menedéket. Bár rengeteg fa van a parkban, ez az installáció külön emlékeztethet arra, hogy mennyi mindent is nyújtanak ezek az óriási növények az egész világon. S emellett lehetőséget biztosít a napenergia hasznos alkalmazására.

A Black Tree-t és a hozzá tartozó padot egy gerenda köti össze, s ebből „nőnek ki” rugalmas kábeleken a töltőpontok, melyekre bármilyen elektronikus készülék rácsatlakoztatható. Így e „fánál” a látogatók mobiltelefonjaikat, táblagépeiket vagy más mutimediális eszközeiket tölthetik fel „tisztán” és ingyen, eközben pedig még a park és Belgrád látképét is élvezhetik.