A Chicago-i székhelyű Adrian Smith+Gordon Gill Architecture nemrégiben mutatta be Great City elnevezésű projektjét, egy önfenntartó városról, amely megoldást kínál olyan problémákra, mint a túlterhelt infrastruktúra és a magas szennyezettség, amik leginkább jellemzik Kína nagy városi központjait. A tervezőiroda elképzelései szerint a város képes lesz elkerülni a magas energiafogyasztással és a széndioxid-kibocsátással összekapcsolódó külvárosi terjeszkedést.

Great City projekt

A projektet a Beijing Vantone Real Estate Co., Ltd fogja kivitelezni a következő nyolc évben, s ha megvalósul, akkor mintegy 30 ezer családnak, összesen 81 ezer embernek adhat majd otthont. A Great City projektből kiderül, hogyan érhető el egy alacsony fogyasztású és szennyezettségű életforma: a városban mindössze 15 percnyi sétával minden megközelíthető, ezért nem lesz szükség autókra; valamint a város köré olyan tömegközlekedési csomópont épül, amely a Great City-t összeköti a környező területekkel, de várhatóan a legtöbb ember így is a városon belül fog dolgozni.

A zöld építési technikáknak és a megújuló energetikai technológiáknak köszönhetően a Smith + Gordon arra számít, hogy a város 48 százalékkal kevesebb energiát és 58 százalékkal kevesebb vizet fog használni, mint a hasonló méretű, hagyományos városok. Emellett a város 89 százalékkal kevesebb hulladékot fog termelni, s ezáltal a szén-dioxid kibocsátás is jóval alacsonyabb lesz.

A 320 hektárnyi urbanizált területet egy 480 hektárnyi „puffer” tájegység fogja körülvenni, aminek a természetes topográfiája – beleértve a völgyeket és a vizeket – magában foglalja a várost. A városon belül a terület 15 százaléka parkoknak és zöldterületeknek lesz majd fenntartva, s csak 60 százalék lesz beépített terület. A fennmaradó 25 százalékot infrastruktúrára, utakra és sétálóutcákra fordítanák.

A Nagyváros bebizonyítja, hogy a „nagy sűrűségű” élet lehet környezetszennyezés-mentes és a természethez kapcsolódó. A város minden épülete javítja a lakosok életminőségét, azzal a céllal, hogy a város ideális hely legyen a városi élethez, a munkához és a családalapításhoz. Ez a jövőkép olyan elemeket foglal magában, mint a fekete fa, a levegővel hajtott motorok és a timberTower, amelyek mind hozzájárulnak a fenntartható és élénk városi környezethez.