Létezik egy motorkerékpár, mely 80 mérföld/órával tud száguldani, s ehhez semmi másra, csak egy könnyűbúvár-palackra van szüksége. A sűrített levegővel hajtott O2 Pursuit típusú motor 100 km-t képes megtenni egy „tankkal”, és 140 km/óra sebességre képes felgyorsulni.

Miért bajlódnánk az üzemanyag mennyiségével vagy akár az elektromossággal? Létezik ugyanis egy motorkerékpár, mely 80 mérföld/órával tud száguldani, s ehhez semmi másra, csak egy könnyűbúvár-palackra van szüksége. Az elektromos energia ugyanis nem az egyetlen alternatív erőforrás a kétkerekűek üzemeltetésére; itt van még nekünk a levegő is, ami szintén könnyen elérhető és megújuló erőforrás.

Léghajtású motor

A sűrített levegővel hajtott O2 Pursuit típusú motor 100 km-t képes megtenni egy „tankkal”, és 140 km/óra sebességre képes felgyorsulni a tervező, Dean Benstead szerint.

A prototípus lényegében 3 részből áll: egy Yamaha WR250R vázból, egy sűrített levegős motorból, amit egy ausztrál cég (Engineair) készített, valamint – nem tévedés – egy könnyűbúvár-palackból.

Mint Benstead rámutatott, ellentétben az elektromos motorokkal, a sűrített levegőnek nincs szavatossági korlátja (nem kell az akkumulátorokat visszaváltani), és újratöltése is jóval gyorsabb (néhány perc csupán). Hátránya azonban ennek az erőforrásnak is van: feltöltő állomások hálózatára van szüksége, és a levegő sűrítése is még mindig elektromos árammal oldható meg. Másrészt viszont a sűrített levegő bárhol előállítható – nem igényel külön szállítást.

A motorok mellett már számos sűrített levegős autót is kifejlesztettek, bár a kritikusok szerint ezek energia-intenzitása és alacsony hatékonysága az elektromos járművekéhez hasonlítható.

Az O2 Pursuit egyike a James Dyson tervezői feltalálói díjért folyó verseny 15 találmányának. Olyan más innovációkkal együtt, mint a fekete fa, az ökovárosok és a timberTowers, a design és a technológia területén megjelenő ötletek és megoldások sokszínűségét mutatja be. E találmányok mindegyike egyedi megközelítést alkalmaz a kihívások megoldására, és hozzájárul egy fenntarthatóbb és hatékonyabb jövőhöz, lehetővé téve az emberek számára, hogy tiszta levegőben sétálhassanak.